google pixel

BLOG

SelectaDNA BLOG

Hogyan gondolkodjunk egy elkövető fejével?

Ha megértenénk, hogyan választja ki az elkövető a bűntett tárgyát és helyszínét, akkor sokkal hatékonyabban tudnánk ellene felvenni a küzdelmet. Ehhez arra is szükség van, hogy mi magunk eldöntsük, hogy mit szeretnénk elérni. A cél nélkül nehéz megoldást találni.

Egy betörés vagy lopás után érzett harag nyilván arra ösztönöz minket, hogy „elkapjuk azt a mocskos férget”, de valójában nem a bosszú sikerére vágyik a legtöbb ember, hanem arra, hogy az egész egyáltalán ne történjen meg. Kinek van ideje és energiája feleslegesen az ügyintézéssel foglalkozni?

A régi védekezési megoldások hatástalanok

Szóval, ha elkapni akarunk, akkor felszereljük a kamerát meg a riasztót, és várunk a csodára. Csakhogy ezek az eszközök se nem hatásosak, sem eredményesek a legtöbb esetben. Egy 2012-es angliai felmérés alapján a leginkább használt védelmi eszközök csökkenő sorrendben: ablak zár, dupla ajtó zár, érzékelős lámpa, biztonsági lánc és riasztó rendszer voltak, illetve ezek keveréke. A legjobb eredményeket a sokpántos biztonsági ajtók hozták eddig, de minden más megbukott a gyakorlatban. Ez furcsán hangzik, ezért az egyik londoni egyetem kutatója 2013-ban elkészített egy felmérést, ahol 347 olyan börtönben ülő elkövetővel ült le beszélgetni, akik akár többszörös betöréseken és rablásokon voltak túl és többségük szigorított feltételek között töltötte büntetését.

Ők a szakma nagymesterei, leszámítva persze azt, hogy elkapták már őket. A beszélgetések során kiderült, hogy miért nem tudunk jól védekezni ellenük. Több közös dolog is van abban, ahogy ők „dolgoznak”.

Mi az igazán fontos egy betörőnek?

how convicts plan 
dna bullet img

Az első, hogy sosem hirtelen felindulásból mennek betörni. Minden esetben felmérik a területet többször is, megnézve a kamerák helyét, a riasztó típusát, az ajtót és a zárakat, vagy ablakokat, valamint a háziak szokásait.

dna bullet img

A második, hogy nem azokat a helyeket választják, ahol a legtöbb értékű „cucc” van, hanem azokat, ahol a legkisebb a lebukás veszélye a bent lévő (vagy sejtett) értékekhez képest. Néha ez azt is jelenti, hogy csak egy-egy külső tárgyat (kerékpár) lopnak el, ami egy mozdulat, így az elkövetési idő minimális lesz.

dna bullet img

A harmadik meg az, hogy amit ellopnak, az legyen lehetőleg azonosít(hat)atlan tárgy. Megvan a kihívás abban is, hogy az ember ellopja a Mona Lisát, de hol adja el utána? Az ideális cuccot könnyű felhasználni, elkölteni, vagy pénzzé tenni, lehetőleg nyom nélkül. Egy autót szétszedve alkatrészként jobban pénzzé lehet tenni, mint alváz-számmal együtt egyben.

Tehát, két dolgot akarnak mindenáron elkerülni: lebukni az elkövetés helyén, és lebukni utána a lopott tárgyakon keresztül. Minden más csak technikai kérdés.

A riasztó típusát előre megismerve nagyjából két Youtube videó megnézése után ki tudják iktatni azt, a kamerák ellen egy kapucnis pulóver is megoldást jelent, az ujjlenyomatok és hajminták ellen egy jó sapka és orvosi kesztyű a megoldás. A riasztót üzemeltető társaság matricája pedig megmondja nekik, hogy mennyi idejük van pontosan a riasztás után a járőr megérkezéséig…na, szép! A legviccesebb megjegyzést a mozgás-érzékelős biztonsági lámpák kapták, amiket azért teszünk fel, hogy „ha valaki mászkál a kertben, azt meglássuk”, ők pedig azt mondák erre, hogy „nagyszerű, legalább nem kell botladoznunk a széthagyott székek között és gyorsabban tudunk dolgozni, hiszen senkit nem érdekel egy kivilágított kert, viszont egy zseblámpával bóklászó ember igen”.

crime scene do not cross 

Tegyük a betörők számára értéktelenné az értéktárgyainkat!

Szeretnék venni egy 50-es jelölő festéket

A bebetonozott több kulcsos páncélszekrény az egyik megoldás, bár a hétköznapi használatú tárgyaknak nehezen tud védelmet adni, de legalább lehetetlen elvinni és nagyon nehéz feltörni.
A másik megoldás, ha értéktelenné tesszük számukra az értéktárgyakat. A mai technológia lehetővé teszi, hogy olyan molekuláris jelölést tehessünk minden tárgyra, amelyekben egy csak hozzánk kötődő egyedi azonosító sorszám van. Ha ez a jel a természetben nem fordul elő, megismételhetetlen (vagy legalább is egy egész gyár kell hozzá), és a jelölés csak a termék teljes roncsolásával távolítható el, akkor a tolvaj rizikója jelentősen megnő. Ha a tárgy tulajdonosát akár 10 év múlva is azonosítani lehet, és vissza lehet követni a láncot a tolvajhoz, akkor az egy kikerülhetetlen veszélyforrás lesz.

Gondoljunk csak bele! Ha a legjobban kivitelezett betöréssel elvisznek egy molekulákkal megjelölt tárgyat, és eladják a legtitkosabb helyen, az egyszer eljut egy olyan vevőhöz, akinél akár véletlenül, akár keresés útján azonosításra kerülhet a tárgy származási helye, tulajdonosa, és így annak a ténye, hogy mikor követték el a bűntettet. Mindenki boldogan meg fogja osztani a tudását a rendőrséggel, és nem csak a nyomok vezetnek majd az elkövetőhöz, de megdönthetetlen bizonyíték is lesz a hatóságok kezében. Ez mind teljesen független attól, hogy mennyire volt körültekintő az elkövető, és mennyire tökéletesen hajtotta végre a bűntettet. Lehetetlen rizikót pedig senki sem vállal.

Hogyan használják az emberi DNS-t a betörések ellen?

A jelölési technológia az emberi DNS-t használja fel. Az emberi DNS molekulának páratlan képességei vannak. A DNS évmilliók alatt bizonyította, hogy képes pontosan információt tárolni és ellenáll majdnem mindennek. Az emberi DNS-sel megegyező szerkezetű - ám nagyon rövid - molekula sorba titkosítják bele a sorszámokat egy hollandiai laborban. Egy ecsetvonással 5-10 milliárd ilyen molekula kerül a felületre. Annak az esélye, hogy ezt valaki próbálgatással fel tudja törni, matematikailag alacsonyabb, mint hogy a világegyetemben megtaláljon az illető egy konkrét atomot. És annál is nagyságrendekkel még alacsonyabb.

selectadna uv marking 

A jelek nem láthatóak szabad szemmel, csak UV fény alatt. A helyszínen is le lehet olvasni a kódszámot róluk, de ha ez megsérülne, az említett molekulákból 50-100 darab már elég ahhoz, hogy a rendőrség genetikai laborjában egy PCR készülékkel kiolvassák a DNS-ben tárolt azonosító kódot. A festéket akár egy kiképzett rendőrkutya is ki tudja szagolni. Ez egyedülálló, és lehetővé teszi, hogy akár egy ócskavas telepen is rábukkanjunk az eladott tárgyakra (amikor súlyra adják el őket). Ha pedig a riasztó rendszerhez köthető DNS spray rendszert használják, akkor az elkövetőn is megtalálja a kutya a DNS-szagot, akár hetekkel később is. Mindez akkor hatékony, ha az elkövető tud róla. Ahogy mondtuk, az ő céljuk, hogy ne bukjanak le, ezért a tájékoztató táblák hatására utána fognak nézni a várható védekezésnek. Leszoktatni nem tudjuk őket arról, amit készülnek elkövetni, de arra rá tudjuk őket venni, hogy inkább a szomszédunkhoz menjenek betörni. Miután megvettük a saját DNS festékünket, szóljunk neki is mindenképpen…

Miért biztos, hogy működik a gyakorlatban?

Egy-egy lakóterületen egységesen alkalmazva az elkövetett bűnesetek száma 50-85%-kal szokott csökkenni (több független felmérés alapján), egyszerűen jól működik.Azonosíthatóvá teszi az azonosíthatatlant.

Egy budapesti kísérletben olyan területen jelöltünk meg fém tárgyakat, ahol az elkövetők alacsony végzettségű és technológiailag nem túl járatos emberek voltak. A jelölés után egy-egy 3x5 cm matrica került fel a jelölt tárgyak környékére. Ott, ahol hetente voltak lopások korábban, a 6 hónapos utánkövetési időszakban (és azóta) nem volt egy eset sem. Az elkövetők nem úgy gondolkodnak, mint mi, ezért nem az unalomig használt megoldások működnek náluk.

Nézze meg a DNS tulajdonjelölő festékeket és válasszon magának egy DNS-t!

>>> Vissza a lap elejére... >>> Elolvasom a következő cikket...

IGEN, szeretnék SelectaDNA festéket!

IGEN

Rendelek egy doboz SelectaDNA festéket!

(50 tárgy több helyen történő megjelölésére használható)

 
Security logos

Copyright ©2009-2020 SelectaDNA Hungary. All rights reserved.