google pixel

Kerékpár Védelmi Program

Megelőzés közös erővel

A szervizek és kerékpár forgalmazók segítségével megóvhatjuk vevőink kerékpárjait és lakókörnyezetüket.

Kerékpár Védelmi Program


A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara - Kerékpár Védelmi Program-ján keresztül a SelectaDNA maradandó és átragadó jelölő festékei biztonságot adnak a kerékpár tulajdonosoknak. Sok esetben probléma, hogy az ellopott kerékpárok nem kerülnek meg, vagy alkatrészekre szedve már nem felismerhető az eredetük. Ahhoz, hogy a kerékpárokkal szemben elkövetett bűncselekményeket meg lehessen előzni, megfelelő megoldásra és összefogásra van szükség.
Egyedi jelöléssel amúgy nem rendelkező tárgyakat vagyunk képesek egy meghamisíthatatlan, személyre szabott "dns aláírással" ellátni.
Ez - a tapasztalatok alapján - elég ahhoz, hogy az elkövetők máshol próbáljanak inkább szerencsét, illetve az esetleg ellopott tárgyak így vissza tudnak találni az eredeti tulajdonosukhoz. A rendszernek három pillére van: 1) a megbízható technológia, 2) az alkalmazást végző cégek és intézmények, 3) a felderítés/nyomozás/felismerés lehetőségét biztosító cégek és intézmények.

A technológia: hamisíthatatlan dns alapú maradandó jelölés a kerékpáron és alkatrészein több helyen elhelyezve.
Az alkalmazás módja: kerékpár boltok és szervizek, amelyek eladáskor vagy garanciális és egyéb szervizelés alkalmával profin felhelyezik a jelöléseket, és az adatokat rögzítik az Európai Adatbázisban, esetleg fényképpel.
A felderítés módja: a szervizelések alatt rutinszerűen vizsgálják a kerékpár eredetét, illetve a rendőrség és polgárőrség egységei a jelek azonosítása után a fenti adatbázisban ellenőrzi a tulajdonos valódiságát.

Itt lehet rákeresni adás-vételkor

Alvázszám vagy a vázon talált SelectaDNA azonosító kód beírásával rátalálhatunk lopott kerékpárokra. Természetesen, csak akkor talál meg egy kerékpárt itt, ha a tulajdonosa regisztrálta azt a rendszerben, ÉS bejelentette, hogy eltűnt/ellopták. A célunk, hogy mielőbb regisztrálják a tulajdonosok kerékpárjaikat!
FONTOS: a BikeRegister adatbázis regisztráció ingyenes (nem jár hozzá matrica vagy dns festék)!

>> Adatbázisban gyors-keresés!

Itt tartunk ma

A mai napig 446 kerékpár védelmét oldottuk meg a 1.5 millióból...

0%

Az erre a célra összeállított Kerékpár Szerviz Csomagokból két verzió kapható:

Kerékpár Szerviz Alap Csomag

"alap csomag" - amiben van két (2) különböző egyedi kódú SelectaDNA jelölő festék, amellyel 50-50 kerékpár megjelölése lehetséges, egy 100x nagyító a kódok helyi leolvasásához, egy kézi UV lámpa és 1 A/0 ív a kerékpár boltra szabott jelölő matrica. A festékekkel 100 kerékpár több helyen/alkatrészen is megjelölhető és rögzíthető az angliai rendőrség által elismert nemzetközi adatbázisban.

"dupla csomag" - amiben van négy (4) különböző egyedi kódú SelectaDNA jelölő festék, amellyel 50-50 kerékpár megjelölése lehetséges, egy 100x nagyító a kódok helyi leolvasásához, egy kézi UV lámpa és 1 A/0 ív a kerékpár boltra szabott jelölő matrica. A festékekkel 200 kerékpár több helyen/alkatrészen is megjelölhető és rögzíthető az angliai rendőrség által elismert nemzetközi adatbázisban.

A későbbiekben a festékek és a matricák újra rendelhetőek a lenti árakon.

MI A DOLGA A SZERVIZNEK?

1. Vegyen termékcsomagokat a jelöléshez

A csomagokban a feladat elvégzéséhez szükséges összes eszköz megtalálható. Ezek egyedi szintetikus dns-t tartalmaznak, amelyek csak és kizárólag az ön boltjához lesznek rendelve.

2. Jelölje meg a szervizelt vagy eladott kerékpárokat

A feladat: zsírmentes felületre felfesteni a jelölő festékből egy ecset-vonásnyit a fő alkatrészekre 4-5 helyen, hagyni megszáradni. Majd fel kell ragasztani a vázra a jelölő matricákat! A javasolt végfelhasználói ár: 3.000 Ft / teljes kerékpár jelölés. A festék a PAS:820 szabvány Grade A besorolása alapján kültéren legalább 5 évig megőrzi minőségét, utána érdemes újra festeni.

3. Rögzítse a kerékpárok adatait az adatbázisban

A megvásárolt DNS festékeket a SecureAssetRegister segítségével összekötjük a bolttal, valamint a jelölt kerékpárokat és tulajdonosaikat is (részletek: a Súgóban). Majd a kerékpárokat a tulajdonosok ingyenesen regisztrálni tudják a Nemzetközi Kerékpár (BikeRegister) adatbázisban is. Ezeket a rendőrség ki tudja olvasni, és azonosítás esetén a kerékpárnak van esélye vissza kerülni a tulajdonoshoz. Ez egy nagyszerű plusz szolgáltatás az ön boltja számára is! Egyszerre tesz jót a vevőivel, és hoz nyereséget a bolt számára.

>> Új kerékpár bolt regisztrálása
>> Új kerékpár regisztrálása
BikeRegister regisztráció: használati útmutató

4. Ellenőrzés szervizeléskor

Amikor behoznak egy kerékpárt a szervizbe, vagy esetleg olyan alkatrészt akarnak eladni önnek, ami "fura", ellenőrizze rutinszerűen az esetleges jelölést és kérdéses helyzet esetén győződjön meg róla, hogy a kerékpár gazdája tényleg az az ember-e, aki behozta a boltba.

A Rendőrség rutinszerűen nézi a SelectaDNA nyomokat, és ha találnak valamilyen jelet, az segít nekik a bizonyításban. A Rendőrség rögtön felismeri így az elkövetőt és használható bizonyítékot is kap a kezébe, akár évtizedekkel később is. Ez vállalhatatlan kockázatot jelent akár külső, akár házon belüli elkövetők számára is.

A Biztonságos Kerékpár Programban részt vevő boltok:

A térkép ezen az információs weblapon is szerepel, amit a kerékpár tulajdonosok számára készítettünk: www.selectadna.hu/kerekpar

(Megoszthatja ezt a térképet másokkal, vagy beillesztheti weblapjába is: "https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1n0RLBLyXdWOc_OZmu__lBd2C4adA98AA")

ESETTANULMÁNY: ELLOPOTT KERÉKPÁR 2 NAPON BELÜL A HELYÉRE KERÜLT

2 napon belül vissza tudott kerülni a kerékpár a tulajdonoshoz (2019, Worle, UK)

Az estére kikötött kerékpároknak nyoma veszett reggelre, maradt a bosszankodás és a kerékpár hűlt helye. Szerencsére, a tulajdonos pár hónapja regisztrálta a kerékpárt és megjelöltette egyedi dns festékkel. Amikor a rendőrség véletlenül rábukkant a tettesekre, a kerékpárt könnyen vissza tudták követni a tulajdonosig! SIKER!

ESETTANULMÁNY: LETARTÓZTATÁSOK A JELÖLÉSEK MIATT

2010 óta sok tolvajt és kereskedőt fogott már a rendőrség Londonban

A minden kétséget kizáró tulajdon jelölés segítségével a bíróságon is bizonyítható a bűntett. Volt olyan, akit az utcán kaptak el lopott kerékpár eladása közben, másnak a lakásán találtak meg sok kerékpár alkatrészt, amiről kiderült a jelölés miatt, hogy valójában lopott, pedig másképp esélye sem lett volna ennek. Az összefogás eredménye, hogy elkaphatóak lesznek a tolvajok! SIKER!

ESETTANULMÁNY: ANGLIAI MEGELŐZÉS

44% kerékpár lopás csökkenés

A 2008-ban Chicesterben kezdődő kampány célja a munkába járó emberek kerékpárjainak védelme a metró állomásokon. 1-2 ezer jelöléssel később a lopások száma 44%-kal csökkent, ezért a kezdeményezést tovább szélesíti a hatóság! SIKER!

ESETTANULMÁNY: LOPÁS KÖZBEN ELKAPOTT TOLVAJOK

Egy parlamenti képviselő biciklijét lopták el, kár volt!

Egy 4 fős banda lopta el az egyik képviselő kerékpárját fényes nappal, az iroda előtti tárolóról. Az elkövetőket néhány utcával arrébb véletlenül igazoltatták, mert gyanúsan viselkedtek, és az egyikük alatt virító kerékpárról kiderült a helyszínen, hogy nem az övé, köszönhetően az adatbázisnak. A kerékpár vissza is került a gazdájához. SIKER!

 
Security logos

Copyright ©2009-2020 SelectaDNA Hungary. All rights reserved.