google pixel

Fémáru védelem

Fémáru védelem

Az egyik jelentősen növekvő bűnözési forma a fémáruk lopása. A réz, ólom, rozsdamentes acél, aluminium és hulladék fémek egyre kedveltebb célpontjai a gyors nyereségre törő elkövetőknek. A keleti piacokon megnövekedett igény létrehozott egy jelentős hulladék-fém piacot, ami az árakat az égbe repítette. A réz-lopások a leginkább aggasztóak, mivel a károk fontos tárgyakat érintenek: gázvezetékeket, elektromos vezetékeket, rézkábeleket, földkábeleket. Mindezek általában elhagyatott ingatlanokon, kereskedelmi és irodai épületeken találhatóak, sokszor még közösségi területeken is. Az ellopott fémeket utána nagykereskedőknek értékesítik.

Védekezzen a fémáru lopások ellen!

A SelectaDNA tulajdonjelölő termékek elsősorban képesek megelőzni a lopásokat. Ha mégis bekövetkezik az esemény, lehetővé teszik a rendőrség számára, hogy megdönthetetlen bizonyítékkal szolgáljon, amikor a feltételezett elkövetőt bíróság elé viszik. A legmodernebb kerámia technológiával a jel akár 800 fokig ellenáll a hőnek, így a lopott tárgy beolvasztása után is azonosítható marad.

Vasúti fémlopások csökkentése

Angliában a vasúti fémlopások száma a becslések szerint 1 milliárd fontot is kitesz. A napi esetek száma eléri a 8-at is átlagosan. Az egyértelmű károkon túl ezek a lopások vezetnek angliában évente közel 35.000 vonatkéséshez és törölt járathoz, és ez a statisztika más országokban is emelkedik.

ESETTANULMÁNY: VASÚT

Az egyik legnagyobb hollandiai vasúttársaság sikeresen védte meg legfontosabb vasúti és elektronikai berendezéseit a SelectaDNA Trace termék segítségével. Ez a különleges SelectaDNA termék apró fém mikro-pöttyöket tartalmaz, amit a ProRail BV elhelyezett a veszélynek kitett vezetékeken és jelzőlámpákon, hogy azok elrablásának valószínűségét csökkentsék. Ez az egyedülálló technológia lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy azonnal bizonyítékkal rendelkezhessenek egy rablás esetén. A SelectaDNA Trace-t sikerrel alkalmazták a német Deutsche Bahn és az angol Network Rail szakemberei is.

Vessünk véget a templomi fosztogatásoknak!

Egy kedvelt célpontjai a rablóknak országszerte a templomok. A tetőkön található ólom és rézfelületek esnek áldozatul legtöbbször a támadásoknak, ami által további károk is keletkeznek a réseknek köszönhető beázások miatt. Sokszor az épületben is jelentős kár keletkezik a letépett fémfelületeknek köszönhetően. A SelectaDNA Trace segít a templomoknak megőrizni a fontos tárgyakat és megelőzni a rablásokat. Egy másik termék segítségével pedig lehetőség nyílik rá, hogy a tárgyakat láthatatlanul megjelöljék, ami aztán a rabló kezére átkenődve maradandó nyomot hagy, majd UV fénnyel és kémiai elemzéssel azonosíthatóvá válik az elkövető személye.

ESETTANULMÁNY: TEMPLOMOK

Egy angliai templomot egy hónapban háromszor is kiraboltak ismeretlen tettesek 2010-ben, 5 millió forintnyi kárt okozva. SelectaDNA Zselé alkalmazásával valamint kültéri táblák és matricák használatával vették fel a harcot a tettesekkel. A termék bizonyítottan növelte az értékes tárgyak biztonságát. Mióta bevezették, a környéken nem jelentettek rablásokat a védett templomokból.

Fémtárgyak védelme önkormányzatoknál

Mivel a környéken megnövekedett a csatornafedő-, utcai pad-, szobor- és jelzőtáblarablások száma, a sunderlandi (Anglia) helyi hatóságok új megoldáshoz kellett forduljanak. Ráadásul az ellopott fedők miatt személyi- és járműsérülések is bekövetkeztek, ami jelentős károkat okozott.

ESETTANULMÁNY: ÖNKORMÁNYZAT

A helyi hatóságok és a Sunderlandi Polgármesteri Hivatal a SelectaDNA Zsír és Trace termékeket alkalmazták, hogy megvédjék a városban a csatornafedeleket, amelyek szintén népszerűek a feketepiacon. A rendőrség egyidejűleg értesítette a környék kereskedőit is, és felhívták a figyelmüket a megjelölt tárgyakkal való kereskedés veszélyére. A jelölés biztosítja, hogy a jelölt tárgyakat nehéz legyen továbbadni és hasznot húzni belőlük.

 
Security logos

Copyright ©2009-2020 SelectaDNA Hungary. All rights reserved.