Kerékpár Védelmi Program

Kerékpár Védelmi Program

Jelöltesd meg kerékpárodat DNS festékkel, hogy a tolvajok azt messzire elkerüljék!
A szervizek és kerékpár forgalmazók segítségével megóvhatjuk a kerékpárjainkat és lakókörnyezetünket.

DNS jelölés: hamisíthatatlan DNS alapú maradandó jelölés a kerékpáron és alkatrészein több helyen elhelyezve.
Nemzetközi adatbázis: a jelöléskor az adatokat (esetleg fényképpel) rögzíti a bolt az Európai Adatbázisban, amihez a rendőrség hozzá is fér.
Ellenőrzés: a szervizelések alatt rutinszerűen vizsgálják a kerékpár eredetét, illetve a rendőrség és polgárőrség egységei a jelek azonosítása után a fenti adatbázisban ellenőrzi a tulajdonos valódiságát.

A Biztonságos Kerékpár Programban részt vevő boltok:

Keresd meg a hozzád legközelebb eső DNS jelölő boltot, és jelentkezz be egy festésre! Ha nem találsz a közelben lehetőséget, nyugodtan vidd el a kedvenc boltodnak ezt a weblapot, örülni fognak neki!

kék - ismert bolt, zöld - csatlakozás folyamatban, narancs - dns jelölő bolt

>> A jelölés javasolt fogyasztói ára a boltokban: 3.000 Ft / kerékpár.


   

MI A DOLGA A SZERVIZNEK?

Miután kiválasztottad, hogy melyik jelölő csomagot szeretnéd (bolti kerékpár jelölés, egyedi kerékpár jelölés, otthoni csomag)...

1. Letisztítják a megjelölendő felületeket

A boltok szakemberei kiválasztják a legjobb helyeket a jelöléshez a kerékpár vázán és a fontosabb alkatrészeken, és zsírmentesítik a felületet a jelöléshez.

2. Megjelölik a szervizelt vagy eladott kerékpárokat

A jelölő festékből elhelyeznek egy-egy ecset-vonásnyit a fő alkatrészekre 4-5 helyen, hagyjuk megszáradni. Majd felragasztják a vázra a jelölő matricákat!. A festék a PAS:820 szabvány Grade A besorolása alapján kültéren legalább 5 évig megőrzi minőségét, utána érdemes újra festeni.

3. Rögzítik a kerékpár adatait a nemzetközi adatbázisban

A festékeket az adatbázis segítségével összekötjük a bolttal, valamint a jelölt kerékpárokat és tulajdonosaikat is. Ezeket a rendőrség ki tudja olvasni, és azonosítás esetén a kerékpárnak van esélye vissza kerülni a tulajdonoshoz.

4. Ellenőrzés szervizeléskor

Amikor behoznak egy kerékpárt a szervizbe, vagy esetleg olyan alkatrészt akarnak eladni a boltnak, ami "fura", ellenőrzik rutinszerűen az esetleges jelölést és kérdéses helyzet esetén meggyőződnek róla, hogy a kerékpár gazdája tényleg az az ember-e, aki behozta a boltba.

ITT TUDSZ TE IS RÁKERESNI: alvázszám vagy SelectaDNA azonosító kód beírásával. Természetesen, csak akkor találsz meg egy kerékpárt, ha a tulajdonosa regisztrálta azt a rendszerben, és bejelentette, hogy eltűnt/ellopták. Ezért szólj ismerőseidnek is, hogy mielőbb regisztrálják kerékpárjaikat nálunk!

>> Adatbázisban gyors-keresés!


A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara - Kerékpár Védelmi Program-ján keresztül a SelectaDNA maradandó és átragadó jelölő festékei biztonságot adiunk kerékpárjaidnak és lakásodnak. Sok esetben probléma, hogy az ellopott kerékpárok nem kerülnek meg, vagy alkatrészekre szedve már nem felismerhető az eredetük. Ha ezt megakadályozzuk, elvesszük a tolvajok kedvét és ők máshova mennek inkább.
Egyedi jelöléssel amúgy nem rendelkező tárgyakat vagyunk képesek egy meghamisíthatatlan, személyre szabott "dns aláírással" ellátni. Ez - a nemzetközi tapasztalatok alapján - elég ahhoz, hogy az elkövetők máshol próbáljanak inkább szerencsét, illetve az esetleg ellopott tárgyak így vissza tudnak találni az eredeti tulajdonosukhoz.


A Rendőrség rutinszerűen nézi a SelectaDNA nyomokat, és ha találnak valamilyen jelet, az segít nekik a bizonyításban. A Rendőrség rögtön felismeri így az elkövetőt és használható bizonyítékot is kap a kezébe, akár évtizedekkel később is. Ez vállalhatatlan kockázatot jelent akár külső, akár házon belüli elkövetők számára is.

ESETTANULMÁNY: ELLOPOTT KERÉKPÁR 2 NAPON BELÜL A HELYÉRE KERÜLT

2 napon belül vissza tudott kerülni a kerékpár a tulajdonoshoz (2019, Worle, UK)

Az estére kikötött kerékpároknak nyoma veszett reggelre, maradt a bosszankodás és a kerékpár hűlt helye. Szerencsére, a tulajdonos pár hónapja regisztrálta a kerékpárt és megjelöltette egyedi dns festékkel. Amikor a rendőrség véletlenül rábukkant a tettesekre, a kerékpárt könnyen vissza tudták követni a tulajdonosig! SIKER!

ESETTANULMÁNY: LETARTÓZTATÁSOK A JELÖLÉSEK MIATT

2010 óta sok tolvajt és kereskedőt fogott már a rendőrség Londonban

A minden kétséget kizáró tulajdon jelölés segítségével a bíróságon is bizonyítható a bűntett. Volt olyan, akit az utcán kaptak el lopott kerékpár eladása közben, másnak a lakásán találtak meg sok kerékpár alkatrészt, amiről kiderült a jelölés miatt, hogy valójában lopott, pedig másképp esélye sem lett volna ennek. Az összefogás eredménye, hogy elkaphatóak lesznek a tolvajok! SIKER!

ESETTANULMÁNY: ANGLIAI MEGELŐZÉS

44% kerékpár lopás csökkenés

A 2008-ban Chicesterben kezdődő kampány célja a munkába járó emberek kerékpárjainak védelme a metró állomásokon. 1-2 ezer jelöléssel később a lopások száma 44%-kal csökkent, ezért a kezdeményezést tovább szélesíti a hatóság! SIKER!

ESETTANULMÁNY: LOPÁS KÖZBEN ELKAPOTT TOLVAJOK

Egy parlamenti képviselő biciklijét lopták el, kár volt!

Egy 4 fős banda lopta el az egyik képviselő kerékpárját fényes nappal, az iroda előtti tárolóról. Az elkövetőket néhány utcával arrébb véletlenül igazoltatták, mert gyanúsan viselkedtek, és az egyikük alatt virító kerékpárról kiderült a helyszínen, hogy nem az övé, köszönhetően az adatbázisnak. A kerékpár vissza is került a gazdájához. SIKER!

 
Security logos

Copyright ©2009-2018 SelectaDNA Hungary. All rights reserved.